9 Mart 2016 Çarşamba

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ

Üçüncü köprü Ağustos Ayında hizmete girecek ama şimdiden geçiş ücreti tartışılmaya başladı. Otomobiller için 3 dolar. Yani 9 TL ye yakın. Belki de Ağustos'da 10 TL olacak. Bakan Yıldırım bu köprüyü devlet olanakları ile yapmıyoruz ki tabi bir maliyeti olacak diyor ve ekliyor Trafik tıkanıklığı nedeniyle harcanan paradan ötürü sağlayacağımız tasarruf köprüye değer. Biraz elmalarla armutların toplanması gibi oldu ama neyse sonuçta ikisi de meyve.
Şimdi denilebilir ki; 'bu kadar pahalı olduğunda kimse geçmez ve köprüyü işletenler de zarar etmemek için ücreti düşürmek zorunda kalır'. Şirket için belki de geçen sayısı ne kadar az olursa o kadar iyi, çünkü köprü yıpranmamış olur bakım harcamaları azalır. Geçen araç sayısı az olursa üstünü devlet şirkete hazineden ödeyecek otomobil başına 3 dolar. Yani hani Deli Dumrul köprüden geçenden de geçmeyenden de para alıyordu ya onun gibi bir şey. Ben köprüden geçmiyorum desen de nafile geçseydin arkadaş. Ben senin vergilerin ile öderim ücreti. Aynı şey Yeni hava limanında da var.İzmit geçişin de de. Neymiş efendim köprü yaptık. Yok ya. Bu nasıl köprü yapmak. Bari biraz dürüst olup 'köprü yaptırdık' deseydiniz.
Tabi bazıları birinci köprüde olduğu gibi 'köprüye karşı mı çıkıyorsun' diyecekler. Karşı çıkmaksa karşı da çıkarız tabi. Ama söylediğimiz ayağımızı yorganımıza göre uzatmak ve ülke kaynaklarını bilinçli ve kamu yararı gözeterek kullanmak. Birinci köprü için çok demagoji yapıldığı için -hatta karşı çıkanlar geçmesin bile dendi- söyleyeyim. Karşı çıkanlar ne öneriyordu? Tüp geçit. Kötü bir şey mi idi. Ülke kaynakları buna uygun değil diyenler şöyle bir çevrelerine baksınlar ve devlet sırtından zengin olanların mal varlıklarını üst üste koysunlar bakalım kaç tane tüp geçit yapılırdı. Çevreyi koruyarak köprü yapmak da ayrı bir olay tabi.
Ülkenin gelişmişlik kriterlerini doğru belirlemek lazım. Bir ülkenin işverenlerinin bireysel olarak dünya ölçeğindeki sıralaması ile çalışanların sıralaması arasında fark olduğu sürece ne sosyal devlet, nede gelişmişlik konusunda birinci lig ülkesi olabiliriz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder